Meditasjon som behandling mot depresjon, stress og angst

Hvis du besøker bloggen min for første gang så vil du nok lettere forstå hvorfor jeg deler disse innleggene, hvis du først blar tilbake og leser innlegget jeg har kalt «Vendepunktet».  

                  <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 

Hei <3

Jeg ble selv ledet mot meditasjon i 2017 og har praktisert mer eller mindre hver dag siden. Det har endret livet mitt fullstendig, i positiv retning, derfor brenner jeg for å dele, slik at andre også kan få muligheten til å få det enda bedre med seg selv og andre.

En del av informasjonen jeg deler i dette innlegget har jeg funnet i en bok fra biblioteket, men alt jeg skriver om har jeg selv erfart med kropp og sinn. Bilder er hentet fra nettet. 

Jeg kunne ha skrevet mye mer om dette, men etter å selv ha praktisert og «feilet» litt underveis, så tenker jeg det er unødvendig å ta med mer enn det som er aller mest nødvendig og viktig for å få til en enkel og god meditasjon.

Jeg har selv prøvd en del forskjellige metoder, men vi er alle forskjellige og liker forskjellige ting, så her har jeg fokus på det mest grunnlegende, som nybegynner.

Kan du gjøre det mest grunnleggende som er beskrevet her, så kan du føle deg selv litt frem etter hvert. Det finnes et hav av muligheter.

Men det enkle er ofte det beste.

Hva er egentlig meditasjon og hvordan gjør vi det? 

Flere spørsmål som dukker opp er kanskje: Hvor kan vi gjøre det?, Hvor lenge?, Hva skal man tenke på og ikke?

I tusenvis av år har meditasjon blitt brukt for å finne indre ro og balanse og som et hjelpemiddel til åndelig opplysning. 

Fordelene ved meditasjon: 

 -Bedrer konsentrasjonsevnen

-Utvikler hjernens potensial

-Aktiverer kroppens helbredende kraft

-Bedrer helsen mentalt, emosjonelt, fysisk, sosialt og samfunnsmessig

-Øker selvbevisstheten

-Bekjemper stress

-Gjør det enklere for oss å håndtere vanskelige situasjoner og mennesker

-Noen har klart å bekjempe depresjon og narkotika-,koffein-og alkoholavhengighet

Kliniske studier har påvist at meditasjon hjelper ved migrene, søvnløshet, irritabel tykktarm-syndrom, premenstruelt syndrom, angst og panikkanfall. 

Meditasjon reduserer også stresshormon-nivået, senker blodtrykket og bedrer kretsløpet. Det er også påvist at meditasjon kan bidra til å kontrollere puls og pust og gjøre en mer tilfreds i jobben samtidig som en kan yte mer, derfor har leger nå begynt å erkjenne meditasjons terapeutiske fordeler. 

Meditasjon er ikke lenger forbeholdt mystikere, filosofer og yogiene.

Mange kjente personer benytter seg av det, Jim Carrey, Gwyneth Paltrow, The Beatles, Oprah Winfrey bare for å nevne noen. 

Kunstnere, leger, psykologer, næringstopper, lærere, healere, folk fra alle yrkesgrupper og bakgrunner. 

Gule, svarte og hvite, ateister, kristne, hinduer, jøder og muslimer -ALLE typer mennesker har en stor og viktig del til felles,-BEVISSTHET.

ALLE typer mennesker kan trenge å finne indre ro og hvile noen minutter daglig.

Du kan meditere uansett hvor gammel du er eller hvor travelt opptatt du er. 

Hva er meditasjon?

Kanskje du tenker at du ikke behøver å meditere, fordi du pleier å ha deg en halvtimes hvil i godstolen på ettermiddagen? Når vi slapper av, vandrer tankene ukontrollert, mens man under meditasjon er våken og fokusert.

Meditasjon er mye mer enn bare avslapning. Ved å meditere begrenser vi tanke-vandringen og kommer lettere og raskere tilbake til full bevissthet og kan oppleve ting slik de virkelig er. 

Det finnes tusenvis av forskjellige måter å meditere på, men de aller fleste har 1 ting til felles- De begynner med at vi slapper av, så gir vi sinnet et punkt å fokusere på, så konsentrerer vi oss om kun det og ingenting annet. Hver gang sinnet prøver å forville seg til noe annet (Noe som skjedde i går, hva du må huske å gjøre klart til middagen etc.) så bringes det forsiktig, men bestemt tilbake til fokuspunktet.

Fokuspunktet jeg bruker er som oftest pusten.(Mer om teknikken lenger nede).

Mange synes dette med å ha fokus på en ting er vanskelig i starten, særlig hvis de er vandt til å la tankene vandre på selvstyr, men de fleste kommer over dette med litt øvelse. Selvom du kanskje bare klarer et par minutter om gangen, vil du snart se resultater hvis du gjør det litt jevnlig hver dag.

Husk 2 minutter er nok i starten.

Hvor og hvordan skal man gjøre det?

Riktig holdning og pust er viktig for å få til en god meditasjon. Du behøver ikke å tenke på kompliserte yoga-stillinger og pustemetoder. Meditasjon er enkelt og skal være en glede å utføre, derfor er det viktigst at du har det behagelig så du kan meditere uavbrutt så lenge det er behov for det. 

Du kan gjøre det hvor som helst:

-Når du sitter på flyet, – På «do», I kø på motorveien(riktignok med øynene åpne) – Sittende i senga- I skogen- På stranden- Hvor som helst. 

Alt du behøver er deg selv og din bevissthet.

Stillinger

Det finnes mange forskjellige, men jeg nevner kun de enkleste som jeg har hatt best effekt av. 

  • Sittende stilling: I starten når jeg begynte så satte jeg meg på dolokket. Det var det eneste stedet jeg fikk være litt i fred i et par minutter. Sitt med rett rygg. Hodet og ryggsøylen skal være i rett linje mens hendene hviler behagelig på knærne, eller på et armlene hvis du sitter på en stol. Lårene bør være parallelle med gulvet. Hvis du sitter på en stol, skal du passe på at du ikke lener deg bakover mot ryggstøet.
  • Med bena i kors: Sitt på gulvet og legg bena i kors, (Behøver ikke å løfte føttene og hvile dem på lårene slik som yogi`ene gjør)med føttene under bena. Sitt rett opp, med rett rygg og hold hodet og ryggsøylen på linje.Hvil hendene på knærne. Sitt gjerne med bena i kors på en pute hvis du synes det er mer behagelig. Jeg personlig foretrekker å sitte i sofaen med bena i kors.

Bruk litt tid på å finne en behagelig stilling før du begynner.

  • Liggende stilling: Er du veldig trøtt og sliten kan det føles best å legge seg ned, men de gangene jeg selv har lagt meg ned, når jeg har vært trøtt, så har jeg sovnet. Da er det søvn du har behov for, så den liggende stillingen er ikke ideell for meditasjon, men den kan imidlertid være nyttig hvis du er ekstra stresset og trenger å slappe av. Men hverfall, legg deg på ryggen på et teppe. Bena bør være rette, men avslappet. La armene hvile behagelig langs sidene.

Fokuspunkt

  • Tell åndedragene: Dette er en av de enkleste og best kjente meditasjons teknikkene. Gjør det så lenge som det føles behagelig. Du klarer kanskje bare noen få minutter til å begynne med, men prøv å bygge opp mot 20 minutter hvis du orker det. Jeg personlig pleier å tenke »pust inn-pust ut» etterfulgt av telling fra 100 til 1. Da fokuserer sinnet mitt på pust og telling.Noen ganger oppdager jeg at jeg har gått inn i en tanke om noe helt annet, da går jeg forsiktig men bestemt tilbake til fokuspunktet. Denne tankevandringen kans skje ofte, men jo mer vi øver jo bedre blir vi på å være i nuet og fokusere på det vi driver på med.
  • Lev i nået: Når du virkelig lever i nået, får alt en ny betydning. Fargene er klarere og mer levende, ting dukker frem utrolig detaljert og du kan høre enhver fugl som kvitrer eller tone i musikken.Blomstene lukter himmelsk og alle sansene er intenst forsterket. Du ser, du hører, du føler og smaker med hele deg bevisst til stede. Denne oppmerksomheten kan vi øve oss på å bli bedre på ved å gjøre oppmerksomhetsmeditasjon/mindfulness.
  • Oppmerksomhetsmeditasjon: eller mindfulness som det også blir kalt, hjelper deg til å se skjønnheten i alt, fra den minste blomst til menneskene som står deg nærmest.

1. Dra tankene bort fra der de måtte være, og konsentrer deg om det du gjør i øyeblikket. Det betyr ingenting om du står, går eller sitter. Uansett hva du gjør -går hjem, spiser, tar en dusj- så skal du gjøre det med alle sanser. Kjenn lukten av luften rundt deg, kjenn smaken av hver munnfull du spiser, kjenn hvordan vannet plasker mot huden din mens du dusjer. Spør deg selv hva du opplever og hva du føler.

2. Etter en kort stund vil du nok oppleve at sinnet ditt prøver å distrahere deg. Legg merke til tankene som dukker opp, men ikke «gå inn i» dem. Gi slipp på dem, som om de er skyer som seiler forbi og led sinnet skånsomt tilbake til øyeblikket her og nå. Du vil gradvis oppdage at du beveger deg inn i den fredfylte alfa-tilstanden. (Mer om hjernebølger lenger ned).

Fortsett med denne meditasjonen så lenge du klarer.

Mange av oss er «søvngjengere» og gjør handlinger på automatikk og er ikke bevisst på det som skjer rundt oss. Vi tenker feks. på fortiden når vi står i kø og da går dyrebare øyeblikk i nåtid tapt.Vi legger kanskje ikke merke til dem som står ved siden av oss, eller på omgivelsene og naturen rundt oss.

Meditasjon hjelper oss å gjenopprette balansen mellom venstre og høyre hjernehalvdel. 

Den venstre hjernehalvdel går på tenkning, tale og skrift. Når vi er våkne og sinnet er aktivt, sender hjernen ut raskere elektriske mønster som kalles «beta-bølger».

 I denne tilstanden kan vi tenke på fortid og framtid.

Den høyre hjernehalvdel går på intuisjon, fantasi og følelser. Når vi bruker sansene våre, ved å feks høre på musikk sender hjernen ut «alfa-bølger».I alfas-tilstand er vi mer åpne for følelsene våre.

Når vi lever i nået er vi mest sannsynlig i alfa-tilstand.

Når vi sover sender hjernen ut bølger som kalles Theta- og delta-bølger.

I hverdagen, er vi vanligvis i beta-modus det meste av tiden og tilbringer bare omtrent 1 time i alfa-stadiet. 

Meditasjon hjelper oss med å gjenopprette balansen ved å øke den tiden vi er i alfa-tilstand. Meditasjon hjelper oss å gjenoppdage følelser og oppleve verden direkte, her og nå, før fornemmelsene «tolkes» av venstre hjernehalvdel.

Har du hørt om Wim Hof ? klikk på linken under,- der kan du se hva mennesket er i stand til ved å fokusere på pust.

Legger også ved en varm meditasjon som åpner opp hjertet, tilgir fortiden og gir slipp på negativ energi. 

Good vibes <3

Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *